maanantai 29. huhtikuuta 2013

Mömmömyyrä ja kevätpuutarha

 Myyrän metkut

"Ja Mömmömyyrän möksis on kuin kömpiminen loputon. On käytävää, on mentävää, on tultavaa, on oltavaa, on myyränkolo ja myyränolo. Ja eipä olla möksiskään, vaikkei paljon nähdäkään. Ei olla möksiskään." - Kirsi Kunnas: Mömmömyyrän möksis

 Kuva: Myyrän keot (Lähde: Puutarha.net)

Monelle varmaankin paljastui lumen alta mukavia myyrän kekoja. Muistan omassa puutarhassani kekoja joskus kymmenen vuotta sitten. Taistelin myyriä vastaan kastelemalla kangastilkun myyrän karkoiteaineeseen, joka oli tervaa. Myyrät hävisivät, mutta en tiedä johtuiko karkoiteaineesta vai naapuriin ilmestyneistä kissoista.

Ennen kuin karkoitat myyriä, tarkista onko kyseessä maa- vai vesimyyrä. Maamyyrä on harmiton ja rauhoitettu. Vesimyyrä tekee tuhojaan ja syö kasveja. Jos jotain positiivista hakee myyrän töistä, niin tuleehan maa muokattua.

Kalkitus


 Kuva: Kalkitus (H. Veripää)

Vappu lähestyy ja kasvitkin ovat heränneet kasvamaan, vaikka sää ei vielä ole kesäinen. Minäkin heräsin kevääseen ja kalkitsin monen vuoden tauon jälkeen puutarhani. Innostuin heittelemään kalkkia nurmikoille, kasvi- ja kukkamaille. En malttanut odottaa tuuletonta päivää, joten kalkkia lensi tuulen mukana iloisesti joka paikkaan. Pihakatoksen autotkin peittyivät valkoiseen kalkkikerrokseen. Tulipa enemmän töitä kuin osasin odottaakaan, piti pestä autotkin. Suomessa maaperäaines on luonnostaan hapanta. Kasvit eivät pysty hyödyntämään maaperän ravinteita, jos maa on kovin hapan. Kalkki vähentää maan happamuutta.

Kevätkukkia


Kuva: Orvokit (H. Veripää)

Puutarhassani kukkii tällä hetkellä sinivuokko, esikko ja krookukset. Kiurunkannukset ovat myös hyvällä alulla. Pystykiurunkannusta on omenapuun alla ja se on levinnyt pitkin nurmikkoa. Jalokiurunkannus on kukkamaassa. Jalokiurunkannus on komea pehko ja kukkamaan kaunistus aikaisin keväällä. Jalokiurunkannuksen varret lakastuvat kukinnan jälkeen, eikä sen olemassaoloa enää tiedä kesällä. Kiurunkannukset ovat luonnon kukkia ja tyytyvät vaatimattomaan hoitoon. Eikä minua haittaa, jos ne vähän leviävätkin puutarhassani. Hyvin leviävä ja keltaisen maton muodostava luonnonkukka on pikkukäenrieska. Pehkot ovat jo ilmestyneet, mutta eivät vielä kukassa. Ostin tyhjyyttä ammottaviin kukkaruukkuihini pikkuorvokkeja, jotka tuoksuvat hyvältä.


Kuva: Krookukset (H. Veripää)

Hyötykasvitkin ovat alullaan. Arvaapas mikä kasvi on alla olevassa kuvassa?


Lisälukemista:

Myyrille kyytiä. Näin torjut myyrät puutarhassa.

Kalkitus ja tuhka.

Jalokiurunkannus

Pysty-, kevätkiurunkannus

Käenrieskat


2 kommenttia:

  1. Tänä keväänä näyttääkin olevan runsaasti myyrän kasoja, niin täällä Kymenlaaksossa kuin Etelä-Savossakin. Päätin turvautua "pöriseviin keppeihin" ja ostin mökille laitteisiin uudet paristot sekä kotipihalle uuden, aurinkokennolla toimivan "pörinäkepin". Saa nähdä vaikuttavatko ne.

    Yllättäin tänä talvena ei Sulkavan mökillä ollut lainkaan hiiriä tai myyriä sisällä. Mietin, että olisiko alakerran pistorasiaan jättämäni hiirenkarkoittaja korkeine äänineen voinut olla NIIN tehokas...

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoisia nuo pörisevät ja ääniä tuottavat karkoitteet. Hyvä, jos niistä on apua.

    VastaaPoista