perjantai 5. huhtikuuta 2013

Kevät tulee vai tuleeko

Unelma puusta: Talveen siemeneksi käperryn, kaivaudun yön pimeään ja suljen silmät. Ja pieni lämmin kivi kuoreni alla odottaa, kunnes aurinko sulattaa kaiken nukkuvan, kaiken kovan, niin että viimein kuin sydämestä kipu kohoaa, verso nostaa maahan taimen merkiksi unelmasta puun, elävän. - Bo Carpelan

Kevät herättää ja olenkin vaihtanut parin vuoden tauon jälkeen sisäkukille mullan. Nyt ei tarvitse lannoittaa kukkia vähään aikaan. Hyviä ohjeita sain Kuusankosken puutarhayhdistyksen neuvontaillassa "Herätys talvihorroksesta".

 
Tänä vuonna ihmiset ovat tuskailleet, kun kevät on myöhässä. Oma puutarhakin on vielä lumen peitossa. Onneksi on puutarhakirjat ja -kuvastot, joita voi selailla. Olen varautunut tulevaan kesään ostamalla siemeniä: herneitä, lehtisalaattia, tilliä, persiljaa, pensaspapua, pinaattia, pillisipulia, rukolasalaattia, retiisiä, kehäkukkaa, ruusupapua,  isosilkkikukkia, ketoneilikkaa ja ruusunätkelmää.


Jättiverbenan siemenet laitoin sisällä ruukkuun. Ovat olleet ruukussa jo useamman viikon, eikä alkua vielä näy. Jännityksellä odotan tapahtuuko kasvun ihme. Ruukku on lämpimällä ikkunalla ja laitoin muovia päälle. Vaatekomerosta löysin ihmeellisen paketin. Olin laittanut syksyllä muovipussiin daalian ruukkuineen. Ruukussa kasvoi valkoisia hentoja daalian varsia. Leikkasin kaikki varret poikki ja toin daaliaruukun ikkunan viereen. Nyt ruukussa kasvaa tanakat uudet vihreät varret lehtineen.

Tällä viikolla päätin myös raivauttaa vanhat puut ja pensaat. Pois raivataan japanintatarit, vanha sireeni, tuija, leppä ja morsiusangervot. Omenapuut, omenamarjapensas, osa sireenipensaista, pihlajat ja marjapensaat karsitaan. Luumupuun ja hevoskastanjan raivaus pitää tehdä syksyllä. Lumen alla odottaa raivausta myös puutarhalammikko ja mansikkamaa. Saa nähdä ehdinkö lammikon kimppuun ennen sammakoita.

Pihallamme autot ovat lisääntyneet, joten tänä keväänä on vuorimänty kalliokasveineen poistettava. Täytyy ottaa kalliokasvit talteen. Ajattelimme laitattaa autojen alle pihakivetyksen hiekan sijaan. Jospa sisälle ei enää sen jälkeen kulkeutuisi niin paljon hiekkaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti