sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Ikkunallani kukkii kääpiösitruspuu (Kuvat: Kääpiösitruspuu, Heli Veripää)


Moni on varmaan laittanut appelsiinin, sitruunan tai mandariinin siemeniä kukkaruukkuun. Jonkin ajan kuluttua on ilmestynyt ihmeteltäviä kasvin alkuja kukkaruukussa. Muistan, kun isäni aikoinaan kasvatti appelsiinipuuta, joka kasvoi melko isoksi. Lapsena odotin ja tutkin, koska ilmestyy appelsiineja.

Mieheni toi minulle edellisviikolla kauniin kääpiösitruspuun K-marketista. Puussa on appelsiineja muistuttavia pieniä hedelmiä. Nyt puuhun on ilmestynyt valkoisia voimakkaasti tuoksuvia kukkia. Hedelmät ovat Kumkvatteja eli kääpiöpomeransseja (Fortunella Japonica).

Kumkvatti on pieni luumunkokoinen sitrushedelmä, joka painaa noin 10 g. Hedelmän kuori on ohut ja väriltään appelsiininkeltainen. Maku on kitkerän makea. Kumkvatit voi syödä kuorineen. Viipaloituna ne sopivat teen, juomien, leivonnaisten ja jälkiruokien mausteeksi. Hedelmistä voi valmistaa marmeladia tai  niitä voi kypsentää liha- ja linturuokien lisäkkeeksi. Kumkvattia tuodaan talviaikaan Israelista. Kumkvattia on risteytetty sekä limesitruunan (limekvatti) että appelsiinin kanssa. (Arja Lindstedt 1997. Hedelmät ja vihannekset)

Kääpiösitruspuun hoito on samanlainen kuin muillakin sitruksilla, eli talvella viileään, kesällä lämmintä, ympäri vuoden valoisaa, ei liikaa/liian vähän vettä ja riittävästi lannoitetta. Multa ei saa olla liian tiivistä, koska juuret ovat jo muutenkin huonot, eikä paahde ole hyväksi (Puutarha.net)

Kääpiösitruspuuni tuoksuu olohuoneeni ikkunalla. Kun laitan silmät kiinni, voin kuvitella olevani etelässä sitrusviljelmillä.

Lisätietoa:

Kumkvatti

Kumkvatista marmeladia

Keskustelua kumkvatin kasvatuksesta

Jos innostut kasvattamaan eksoottisia hedelmiä, hyvä kirja luettavaksi on "Ikkunallani kasvaa sitruuna ja taatelipalmu": Richard W. Langer.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti