sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Kevät kukkii ja sammakot kurnuttaaKuva: Naapurin metsäpuutarhaa 2012 (H. Veripää)

Luonnonmukainen puutarha

Olen ihaillut naapurini rakentamaa metsäpuutarhaa. Sieltä löytyy pieniä havupuita, alppiruusu, puolukkaa, mustikkaa, karpaloita, sammalta ja erilaisia metsäkukkia. Kaiken kruunaa ympärille rakennettu vanhanaikainen puuaita.

Metsäpuutarha voi olla koristepuutarha tai hyötypuutarha. Mikä olisikaan ihanampaa, kuin saada omalta pihalta marjat ja sienet. En uskalla kuitenkaan alkaa kokeilemaan omassa puutarhassani metsää, vaikka havupuitakin on. Metsäpuutarha kaipaa metsän olosuhteet ja kosteuden. Olen luonnonmukaisuuden puolustaja ja suosin puutarhassani luonnon kukkia vanhojen perinneperennojen rinnalla. En halua, että puutarha on "kynitty" ja viimeisen päälle siisti. Eläimet, kuten siilit ja sammakot viihtyvät, kun saavat luonnon olosuhteet ympärilleen. Puutarhassani kasvaa nokkosia ja voikukkia, en nyhdä kaikkia pois.


 Kuvat: Piharemontti (H. Veripää)Pihan kunnostusta

Tällä viikolla on autopaikaltamme kuorittu hiekka pois, laitettu suodatinkangas ja tuotu uutta hiekkaa. Ensi viikolla laitetaan kivetys. Puutarhassamme kasvaa kaksi isoa pehkoa japanintataria. Poistimme toisen tatarin, juurakko kaivettiin ylös maasta. Kaikki kaivaukset tehtiin pienellä kaivurilla, jolla pääsi kulkemaan kätevästi pienessä puutarhassa. Kalliokasvikumpare poistettiin autojen tieltä. Pelastin kalliokasvini kukkamaille sekä rakensin betonirenkaaseen pienen kalliokasvipuutarhan.

Puutarhalammikosta poistettiin kivet, kasvit ja muovi. Kannoin kuusi ämpärillistä sammakonkutua lähiojaan talteen. Yksi sammakko lähti kiireesti karkuun. Olemmekin aikaisemmin kuunnelleet monena iltana voimakasta kurnutusta. Suurennamme lammikkoa hiukan ja laitamme keltakurjenmiekat istutusastioihin. Osmankäämit olivat lisääntyneet, joten suurin osa niistä poistetaan. Toivon, että sammakot palaavat vielä seuraksemme.


Kuvat: Kevätkukkijat 5.5.2013 (H. Veripää)

Tällä hetkellä kukkivat kukat

Nyt kukkii esikot, skillat, pystykiurunkannus ja sinivuokot. Keltavuokko ja jalokiurunkannus ovat nupuillaan. Puutarhassani on monia eri kukkia, olen muistin virkistämiseksi piirtänyt kukkakartan. Saatan silti vahingossa keväällä kaivaa jotain kukkia pois. Ensi viikolla laitan kukkamaille uutta multaa, jota savimaa syö.

Mikä kasvi kuvassa?

Viime viikon kuva-arvoituksessa kasvi oli raparperi. Tiedätkö, mikä hyötykasvi on alla olevassa kuvassa? Jätä vastauksesi nimelläsi kommentteihin, ensimmäinen oikein vastannut saa minulta lahjaksi puutarhakirjan. Otan oikein vastanneeseen yhteyttä ja pyydän osoitteen.Kuva: ( H. Veripää 5.5.2013)


Lisälukemista

Metsäpuutarha

Miltä näyttää syötävä metsäpuutarha?

Onnistunut pihakivetys vaatii huolellisen pohjatyön

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti