sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Muistoja menneestä, puutarhakoulu ja venäläisten vartiopaikka


Luumupuut kukassa entisen Aholan puutarhakoulun paikalla (H. Veripää 26.5.2013)


Tein kauniina toukokuun kesäisenä päivänä kotiseuturetken Kouvolan Ruotsulassa sijaitseville Aholan puutarhakoulun paikalle sekä Ruotsulan redutille. Molemmat kohteista sijaitsevat upean Kouvolan maamerkin Kymijoen varrella. Lähdin liikkeelle polkupyörällä, joten pääsin heti havainnoimaan ympäristöä. Sää oli mitä kaunein ja tuoksut huumaavat. Mielikuvitus lensi menneisiin aikoihin. Entiseen paperitehtaan hoitamaan puutarhakouluun ja venäläisten vartiopaikkaan.


Entiselle Aholan puutarhakoululle vievää tietä reunustavat vanhat paratiisiomenapuut (H.Veripää 26.5.2013)


 Aholaan, entisen Kymiyhtiön kartanon paikalle, perustettiin 1916 Kymiyhtiön ammattikoulun haaraosastona toiminut puutarhakoulu. Poikaoppilaille tarjottiin mahdollisuus puutarhakurssiin, joka sisälsi opetusta mehiläisten, kaniinien ja kanojen hoidossa sekä kasvi- ja terveysopissa. Aholasta käytiin myymässä tuotteita Kouvolan ja Kuusankosken toreilla. Lisäksi myytiin taimia, marjapensaita, vihanneksia, perennoja, köynnös- ja aitakasveja. Viimeisenä puutarhakoulun kesänä 1937 kouluun valittiin pelkästään tyttöjä, joille opetettiin säilöntä- ja keittiötöitä. Alueelle rakennettiin Keltin voimalaitos ja puutarhatoiminta loppui Aholassa vuoden 1953 lopulla. (Lähde: Kuusankoski Seuran Vellikuppi -lehti nro 9, 2010).

Alueella kävellessäni näin muistoja vanhasta puutarha-alueesta. Oli luumupuita, vaahteroita, vadelmaa, omenapuita, vanhojen rakennuksien kivijalkoja ja kiviaitaa. Kielot kukkivat runsaina, joten tuoksu kietoi minut pauloihinsa.Ruotsulan redutti (H. Veripää 26.5.2013).


Kymijoki Ruotsulan redutilla (H. Veripää 26.5.2013).

Venäläiset rakensivat 1770-luvulla maavallituksen strategisesti tärkeään Kymijoen ylityspaikkaan. Lähellä on säilynyt vanha tielinja, joka on johtanut tuolloin lauttavalkamaan. Lauttapaikan lähellä on myös I maailmansodan aikaisia linnoituslaitteita. (Lähde: Museovirasto)Pyöräilin vähän matkaa hiekkatietä ja jätin pyöräni P-paikalle vanhan maalaistalon ladon taakse. Jatkoin matkaani kävellen keskellä voikukkien, peltotietä. Saavuin ihmeelliselle kumpareelle ja Kymijokikin kimalteli puiden lomasta. Kumpare oli ympyrän muotoinen. Kävelin kumpareen ympäri. En tajunnut mennä Kymijoen rantaan, joten vierailen paikalla vielä joskus. Paikka oli ihastuttava keskellä peltoja ja maaseutua.


Lisätietoa
5 kommenttia:

 1. Löytyikö mitään perennoja enää alueelta? Toisinaan vanhojen puutarhojen perennat jäävät elämään omaa elämäänsä ruohonkin seassa. Ilmeisesti jotkut siemenet voivat olla lepovaiheessa vuosikausia ja sitten kun saavat tilaisuuden, alkavat kasvattaa kasvia.

  VastaaPoista
 2. Löysin sinivuokon, esikon, tulikukan, lemmikin ja lupiinin.

  VastaaPoista
 3. Hienoja maisemia ja tunnelmaa, historian havinaa..voin kuvitella tuoksut ja värit

  VastaaPoista
 4. Vanhan mummolan paikkoja..60-70 luvulta.

  VastaaPoista