torstai 16. toukokuuta 2013

Löytöretki vanhoihin puutarhoihin


Vanha talo (H.Veripää 18.8.2012).

Asun seudulla, jossa on paljon vanhoja asuinpaikkoja. Luonto ottaa vallan vanhoista puutarhoista, mutta joitakin puutarhakasveja säilyy heinien ja luonnonkasvien keskellä. Kasvien löytäminen on aina yhtä jännittävää ja innostavaa. Voi vain kuvitella, minkälaista elämä joskus vanhoilla asuinpaikoilla on ollut. Rakennuksista on jäljellä kivijalka tai vanha ränsistynyt talo, joskus myös ulkorakennus.


Kultapallo (H. Veripää 16.9.2012).

Muutama vuosi sitten löysin varjoliljaa, harjaneilikkaa ja skilloja. Olisin säilyttänyt kaikki varjoliljat omassa luonnon loistossaan, mutta paikalle rakennettiin rivitaloja. Ehdein pelastamaan pari sipulia tuleville sukupolville.

Yleisimmät vanhoista asuinpaikoista muistuttavat kukat ovat skilla, varjolilja, harjaneilikka, kultapallo, illakko, esikko, maksaruoho, leinikki, akileija, vuorikaunokki, suopayrtti ja talvio. Rusopajuangervo, siperianherne, sireeni, ruusu ja laavatatar ovat vanhoja pensaita. Vanhan asuinpaikan paljastavia hyötykasveja ovat mansikka, marjapensaat, vadelma ja omenapuut.


Skilloja vanhalla asuinpaikalla (H. Veripää 7.5.2013).

Puutarhakarkulaisia löytyy luonnosta, esimerkiksi japanintatar, jättiputki, lupiini ja kurtturuusu. Nämä itse asiassa ovat liiankin leviäviä luontoon päästessään.Tein monta vuotta töitä, jotta sain poistettua jättiputken puutarhastani. Kaivoin kasvin alut juurineen pois.

Lähellä asutusta olevissa metsissä saattaa olla kaatopaikkoja, joista löytyy puutarhakasveja. Lipstikkani, palavanrakkauteni ja sormivaleangervoni olen löytänyt hylättynä metsästä puutarharoskien joukosta. Antoisinta on kuitenkin kasvien vaihto puutarhaharrastajien kanssa. Kasvien vaihdon lomassa voi jakaa kokemuksia ja tietoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti