torstai 17. huhtikuuta 2014

Skillat, vuokot ja krookuksetKevät on tullut, muuttolinnut ovat saapuneet ja ensimmäiset kukat kukkivat puutarhassa. Sinivuokot, skillat, krookukset ja orvokit ruukuissa. Joka kevät mullan tuoksu valloittaa mielen. Aloitin tänä vuonna maaliskuussa kukkainnostukseni tutustumalla paikalliseen Haavikon puutarhaan. Tutustumiskäynnin järjesti Kuusankosken puutarhayhdistys. Puutarhassa oli kesäkukat aluillaan ja kuulimme kauppapuutarhan työstä. Kasvun ihmettä, lapsuuden kellarin mieleen tuovaa mullan tuoksua, kukan nimiä kuten Lipstick, aurinkoa ja lämpöä hehkulampuista.  Joka vuosi tulee entisten tuttujen lajikkeiden joukkoon muutama uusi. Hienoa, että paikallisia yrityksiä vielä on ja kesä tulossa.

Puutarhassani leikkautin omenapuut ammattilaisella. Naapuri lainasi kärryä ja saimme kuljetettua syksyn parikymmentä lehtisäkkiä ja risuja kaatopaikalle. Tyhjensin kompostien päältä viime syksyiset kukkavarret ja otin mullan esille. Odotan, että kompostimulta sulaa. Levitän multaa kasvimaalle, pensaille ja kukille. Voi olla, ettei multa riitä kaikkialle, vaan on ostettava lannoitettua multaa. Kasvimaahan kätkin syksyllä runkoruusut. Jännityksellä odotan, miten ovat mullan kätköissä säilyneet.

Puutarhalammikon ajattelin tyhjentää likaisesta vedestä kunhan ilmat lämpenevät. Toivottavasti tänä vuonna ei tule niin paljon sammakon kutua kuin viime vuonna. Kutu on siirrettävä ämpäriin talteen ja vietävä luonnonojaan tai takaisin puhdistettuun lammikkoon.

Ostin pinaatin, salaatin, persiljan, tillin ja rukolan siemeniä. Kukkasiemenistä käteen tarttui musta ruiskaunokki, käenkaali, Siperian unikko, keltainen krassi ja kääpiösamettikukka. Harrastan kasveja, joita voi kylvää suoraan maahan. Kääpiösamettikukan voi kylläkin laittaa alulle 3-6 viikkoa ennen maahan istutusta.
Ostin pääsiäisen innoittamana keltaisia orvokkeja. Yksi narsissikin löysi tiensä orvokkien seuraksi. Sain lahjaksi sinivioletin orvokkiamppelin, joka koristaa puutarhapöydällä.


Luonnon kiurunkannus on levinnyt mukavasti omenapuiden alle. Jalokiurunkannus aloittaa kukinnan myös aikaisin keväällä. Krookuksen sipuleita olen levittänyt sinne tänne, joten yllätys on mistä niitä pukkaa.


Puutarhalammikon vieressä ruusukvittenin juurella Skillat kukkivat. Karhunlaukka kasvaa nopeasti ja kukkii touko-kesäkuussa. Karhunlaukan lehdet maistuvat valkosipulille, lehtiä voi syödä ja ovat parhaimpia ennen kukintaa. Kevät on puutarhurille työteliästä aikaa, puutarhainnostus ainakin omalla kohdallani on huipussaan. Jännittää, miten kukat ovat selvinneet koittelevasta talvesta. Kukkien innokas kasvu ja kukkiminen virkistää mieltä.


Sivuilla olevat kuvat omistaa Heli Veripää, ellei toisin mainita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti