maanantai 3. helmikuuta 2014

Teneriffalaista luontoaKävin viikko sitten elämäni ensimmäistä kertaa Kanariansaarilla. Matkakohteeni oli Teneriffan Costa Adeje.

Costa Adeje sijaitsee saaren eteläosissa ja yleensä siellä on kuivaa. Nyt maisema oli vihreä. Puut ja kukat kukkivat. Alueella oli vielä koskematonta luontoa, joskin rakentaminen kiihtyy kaiken aikaa. Luonnosta löytyi tutut ruukkukukkamme, kuten joulutähti ja kiinanruusu. Kaktuksia oli paljon ja erilaisia. Mieleeni jäi ihmeköynnökset, jasmiinit, erilaiset ruusut, tyräkit, palmut ja johanneksenleipäpuut. Mielenkiintoista oli seurata tulivuori Teidelle matkustettaessa eri kasvillisuusvyöhykkeitä. En olisi uskonut, että Kanariansaarilta löytyy myös lunta ja metsää.

Banaaniviljelmiä oli paljon rannikolla. Banaani tuottaa satoa seitsemäntenä vuotena istutuksestaan. Ihmettelin, kun lähitavaratalossa ei ollut lainkaan banaaneja myytävänä. Olin ostavinani pienessä lasipurkissa kaktushilloa, joka osoittautuikin mehuksi. Saa nähdä miten terveeksi tulen, kun juon kaktusmehua. Joka kaupassa oli aloe verasta tehtyjä kemikaalituotteita, enimmäkseen voiteita. Aloe verahan on tunnetusti terveystuote. Uusi tieto minulle oli, että limoviikunat ovat allergisoivia, varsinkin hengitysteille.


Majoituin hotelliin, josta näkymä oli viereiselle golf-kentälle. Joka aamu golf-kentän hoitajat siistivät kenttää. Kentällä oli kauniit kivi- ja lammikkoasetelmat. Ankkoja ja sorsia viihtyi lammikoissa. Illalla laulukaskaat pitivät konserttia, yksi laulukaskas oli eksynyt makuuhuoneeseeni. Sain kuunnella sen konserttia joka yö. En voinut poistaa sitä, kun en sitä löytänyt. Yhtenä yönä, kun laitoin valot, näin sen menevän komeron raosta seinän väliin. Se muistutti mustaa kovakuoriasta (lapsena sanoimme koppakuoriainen).

Matkasta jäi mieleeni kauniit kasvit, puut, vihreys, miellyttävä sää, hyvä palvelu, riippuliitäjät ja mukavat ihmiset. Matkalla liikuin paljon, uinti sujui hotellin lämmitetyssä altaassa. Hotellin viereisen huippu-urheilukeskuksen uimarit, jalkapalloilijat ja muut urheilijat näyttivät mallia.

Kotimaasta muistutti Helsinki -niminen katu, eli calle Helsinki, hotellin kampaajan nimi Laura ja Gomeran satamassa uiskenteleva Armas-laiva sekä Lauri Silva -metsä.Kuvat: Kasveja Teneriffalla (H. Veripää).


Lisätietoa

Banaani (Maailmankaupat)

Gran Canarian kasvielämä (Spain-grancanaria)

Kuvia laulukaskaasta 


Sivuilla olevat kuvat omistaa Heli Veripää, ellei toisin mainita.  

1 kommentti: