perjantai 25. huhtikuuta 2014

Huhtikuinen lämpö ja kukat


Pystykiurunkannus on luonnon kasvi. Kun aikoinaan istutin yhden taimen omenapuun alle toivoin, että se leviäisi. Tänä keväänä ensimmäistä kertaa se on levinnyt laajalle alueelle ja taimia on monia. Päätin, että alan yhä enemmän suosimaan luonnonmukaisia kukkia.

Lehtoimikkä melkein hävisi puutarhastani, sainpa pelastettua pari tainta. Mielestäni Imikän kukat ovat kauniit, väri on sinisenpunainen. Kukkii aikaisin keväällä.

Menin hakemaan kaupasta taimimultaa kääpiösamettikukan siemenille. Tulin kaupasta mukanani seitsemän perennaa: Punakärsämö, Yrtti-iiso, Komeakissanminttu, Kellopeippi, Metsäasteri ja Etelänmunkki. Uudet kukat näyttävät kylteissä tosi kauniilta. Jännittävää seurata vastaako todellisuus kuvaa. Perennoille tärkeää on oikeanlainen kasvupaikka. Kaupoissa oli jo runsas valikoima erilaisia kesäkukkia, esimerkiksi pelargonioita, petunioita ja samettikukkia. Koen, että vielä on liian aikaista ostaa niitä. Orvokit riittävät toistaiseksi. Löytyisiköhän jostakin Lapinorvokin taimia, vielä en niitä ole kaupoissa nähnyt. Apinankukkahan on eri kuin Lapinorvokki, sekoitankohan nämä kaksi toisiinsa?

Joka vuosi ostan Punahatun taimen, koska kukka häviää maaltani. Tiedän, että Punahattu vaatisi hiekkaperäisen maaston ja minulla on savimaa. Punahattu on suosikkini, joten haluan kukan joka kesä.

Kompostimultaa olen levittänyt kasvimaalle. Uutta lannoitettua multaa ostin 15 säkkiä, jotka levitin kukkamaille, marjapensaille, kirsikka- ja luumupuille. Runkoruusut löytyivät mullan alta terveinä. Istutin muutaman runkoruusun maahan ja yhden ruukkuun. Minulla on ollut tänä keväänä puutarha-apulainen, seitsemän kuukauden ikäinen lagotto. Koiraani houkuttaa uusi multa, jossa on mukava pyöriä. Lagotot ovat tryffelikoiria, joten kaikki "mädäntyneen" haju koukuttaa.

Skillat kaunistuttavat maisemaa, vanhoilla tonteilla niitä on sinisenä mattona. Kelta-, sini- ja valkovuokot kukkivat ja tuomissa on isot kukkanuput. Kevät on kaunis ja uutta kasvua täynnä.

Lisätietoa:

Kiurunkannukset

Lehtoimikkä

LapinorvokkiEi kommentteja:

Lähetä kommentti