lauantai 3. toukokuuta 2014

Violette, orvokkini mun


Orvokki on ensimmäisiä kaupoissa myytäviä kukkia. Orvokkiin voi luottaa, se ei välitä pienistä pakkasista. Se on syötävä, tuoksuukin hyvältä ja värejä on paljon. Orvokin kukoistuskausi on touko- kesäkuu. Kesälläkin orvokkia voi vielä pitää kaunistuksena, jos leikkaa välillä sen usein liian pitkiksi kasvaneet varret. Orvokki on kaksivuotinen, jonka tiesin itse asiassa vasta nyt. Olen yleensä heittänyt orvokit pois muiden kesäkukkien tieltä kesäkuussa. Orvokkia pitää muistaa kastella vähän väliä ja nyppiä vanhoja kuihtuneita kukkia pois. En ole antanut lannoitetta, vesi on riittänyt.
Orvokki sanan alkuperä on ranskankielen sanassa violette.Pihassani on myös monivuotista valkoisen väristä Perhos-orvokkia. Perhos-orvokki talvehtii kohtalaisesti, joten paras paikka sille on multava, varjoisa kohopenkki tai rinne. Istutin Perhos-orvokkini omenapuun alle varjoon, mutta siellä se ei viihtynyt. Mielenkiinnolla seuraan löytyykö Perhos-orvokkia tänä kesänä puutarhastani.Luonnon Aho-orvokkikin ilmestyi yllättäen puutarhaani. Joissakin pihoissa Aho-orvokki on runsaana tosi kaunis. Lapsuudesta muistan peltojen keskellä asuneena Pelto-orvokin, joka oli mitättömän näköinen kukka, joskin sen aina huomasi. Lapinorvokki viihtyy vain aivan pohjoisessa. Apinankukka muistuttaa Lapinorvokkia, joten ehkä ostan niitä seuraavaksi.


Nautitaan alkukesän herkistä, kauniinvärisistä orvokeista. Niitähän voi vaikka laittaa koristukseksi salaatin tai kakun päälle.

Sivuilla olevat kuvat omistaa Heli Veripää, ellei toisin mainita.


Lisätietoa:

Orvokki, Kotimaiset kasvikset

Orvokki valloittaa hennolla olemuksellaan, Huiskula

Monivuotiset orvokit, Puutarhaliitto

Pelto-orvokki, LuontoPortti

Keto-orvokki, Wikipedia

Aho-orvokki, Wikipedia

Monivuotiset orvokit, Yhteishyvä

Lapinorvokki

Wildflowers, orvokkikasvi

2 kommenttia:

  1. Orvokki on sillä lailla kaksivuotinen, että ensimmäisenä vuonna kasvattaa ruusukkeen ja toisena vuotena kukkii. Siementen kylvö suositellaan tehtäväksi heinäkuussa. Jos antaa kukkien kypsyä siemeniksi omissa kodissaan, niin kannattaa kerätä siemenet! Usein näkeekin itsekseen kylväytyneitä orvokkeja seuraavana vuonna vähän siellä sun täällä varsinaisen kasvupaikan ohella.

    VastaaPoista