keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Syyskukat

Syksylläkin voidaan nauttia kukkaloistosta. Tämä syksy on ollut suotuisa kesäkukille, lämpöä on riittänyt. Pelargoniani aloittavatkin jo kolmannen kukintansa. Valitettavasti puutarhastani on hävinnyt kauniita syksyisiä leimukukkia. Violetti syysasterikin hävisi, mutta onneksi on viihtynyt äitini puutarhassa, jonne annoin siitä alun.

 Siperianasteri (H. Veripää 5.9.2013).

Siperianasteri kasvaa luonnonvaraisena Suomen itärajan tuntumassa. Ilmankos näitä kukkia löytyy Itä-Suomessa vanhoilta talonpaikoilta. Siperianasteri on sitkeä ja leviävä. Puutarhassani siperianasteri saa levitä vapaasti.

Maa-artisokka (H.Veripää 5.9.2013).

Kasvatan maa-artisokkaa kasvimaalla lähinnä kukkien vuoksi. Muistan syksyjä, jolloin kukat eivät ole ehtineet kukkia ennen kylmän tuloa. Maa-artisokan mukuloita voidaan käyttää ruokana. Peruna syrjäytti aikoinaan maa-artisokan.

Syklaamit ja tuija (H. Veripää 5.9.2013).
Kukka-astelmia voi tehdä syyskukista. Välimeren alueelta kotoisin olevat syklaamit ovat kauniita ja viihtyvät aurinkoisella paikalla. Kukka-astelmia pitää muistaa kastella, varsinkin jos ei sada tai kukat ovat sateensuojassa.

Ruusut (H. Veripää 5.9.2013).

 Ruusut ovat kiitollsia syyskukkijoita. Olen antanut niille säännöllisesti ravinnetta ja suihkuttanut mäntysuopaliuosta kirvojen torjumiseksi.


Helminukkajäkkärä (H. Veripää 5.9.2013).

Helminukkajäkkärä kukkii pitkän aikaa elokuusta aina halloihin asti. Kukkaa voidaan käyttää kuivakukkana.

Konnanyrtti (H. Veripää 5.9.2013).

Konnanyrtti on kukkamaani kaunistus. Aloittaa kukintansa vasta elokuun lopulla ja kukkii halloihin asti. Kukkamaalla se on levinnyt isoksi pehkoksi.

Puutarhassani kukkii syksyllä myös isomaksaruoho, syyskaunosilmä, rantakukka, pensashanhikki, asteri ja syysvuokko. Monilla kukilla on kauniit värit lehdissään, esimerkiksi alla olevalla tuoksukurjenpolvella. Pionin lehtiä voi käyttää kukkakimpuissa, ovat kauniin tummanpunaisia.

Tuoksukurjenpolven lehtiä (H. Veripää 5.9.2013).

Syyslannoitus on tärkeää, jotta kasvit viihtyvät talven yli. Levitin lannoitetta kukille, pensaille ja hyötykasveille elokuun lopulla.


Sivuilla olevat kuvat omistaa Heli Veripää, ellei toisin mainita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti