tiistai 3. syyskuuta 2013

Miten teen kukkakimpun?


Kuva: Luonnon- ja puutarhakukat kimpussa 30.7.2013 (H. Veripää).

Heinäkuun lopulla Kuusankosken puutarhayhdistys järjesti kimppuillan, jossa kukkasidonnan  ammattilainen Maire Huttunen Anjalankosken puutarhaseurasta opasti tekemään kukkakimppuja. Kimppujen teko vaatii ammattitaitoa.


Opin illan aikana, että kerättyjen kukkien varret leikataan terävällä veitsellä vinosti. Varsista poistetaan lehdet, etteivät ne "ui" vedessä.  Kerätyt kukat laitetaan mahdollisimman pian veteen. Maljakkojen on oltava puhtaita. Pese maljakot aina käytön jälkeen. Kimppuun voidaan käyttää puutarhakukkia ja luonnonkukkia tai yhdistää molempia. Hyvä on yhdistää kukkien kanssa isoja lehtiä. Kauniita ovat myös esimerkiksi pionien siemenkodat.

Teimme kimppuja spiraalitekniikalla, joka on kieltämättä haastavaa. Kukkakimppua aletaan tekemään niin, että ensin yksi kukka keskelle, sitten vasemmalle taakse vinoon yksi kukka ja oikealle eteen vinoon toinen kukka. Kimppuun lisätään yhä enemmän kukkia. Keskelle voi upottaa vielä kukkia.


Spiraalitekniikka
Kimppu aloitetaan asettamalla kaksi vartta ristiin, josta jatketaan niin että syntyy spiraali. Spiraali voi kiertää joko myötäpäivään tai vastapäivään riippuen siitä, onko sitoja oikea- vai vasenkätinen. Spiraalitekniikasta tekee haasteellisen se, että kaikkien varsien tulee kulkea samaan suuntaan, jotta kimppu onnistuu. Yhdenkin varren laittaminen väärään suuntaan rikkoo spiraalin, kimpusta tulee epätasapainoinen ja varret saattavat jopa katketa kimppua sidottaessa. Kimppujen sitominen spiraalitekniikalla mahdollistaa kuitenkin sen, että kimpusta saa tehtyä suuren ja ilmavan. (Lähde: Viherpeukalo).

Kuva: Hortensia ja malvat 30.7.2013 (H. Veripää).

Kun kimppu on muodostettu, se sidotaan niininarulla tiukkaan. Kukkien varret leikataan tasaiseksi ja jälleen kerran veitsellä vinoon.

Veden lämpötila valitaan kukkien mukaan. Yleensä haaleaa vettä. Veteen voi laittaa virkistettä, jos on. Tärkeää on seurata kukkien kuntoa ja leikata kukkia lisää sekä vaihtaa vesi aika ajoin.

Kukkien valinnassa on huomioitava mahdolliset allergiat, esimerkiksi voimakkaasti tuoksuvat kukat voivat aiheuttaa allergisia oireita. Tärkeää on myös kukkien värien sointuvuus toisiinsa. Ohjeena voi pitää väriympyrää (Lähde: Opetushallitus). 

Kimppujen tekeminen ja suunnittelu on mukavaa. Tartu haasteeseen ja tee oma kimppusi.

Kuvia tapahtumasta

Video kimpun sidonnasta, Huiskula

Leikkokukkien hoito-ohjeita, Puutarha.net

Kukkien väreistä, Kotimaiset kasvikset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti