keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Hyötykasveja puutarhassa - goji, humala, yrtit Karviaisia (H. Veripää 18.6.2013).

Juhannusviikko on meneillään ja luonnossa on häikäisevän vihreää. Sateet ovat saaneet kasvit kasvamaan. Puutarhurit ovat päässeet helpolla, kun ei ole tarvinnut kastella kasveja. Näyttäisi, että marjasatoakin on tulossa hyvin. Pihassamme karviaiset ovat jo melko suuria ja vadelma kukkii.

 Goji-marja


Puutarhakaupasta kesäkukkien lisäksi tarttui mukaan Goji-marjapensas. Luin Gojin kuvauksen, jossa kehuttiin marjan terveysvaikutuksia. Marjapensaan luvattiin viihtyvän -25 asteen pakkasillakin. Mikään kaunokainen pensas ei ole, mutta mielenkiinnolla seuraan menestyykö se. Istutuin pensaan kompostini viereen "jättömaalle", jossa tilaa on kasvaa. Paikka on suojainen, joskin maaperä on melko savinen. Tietysti odotan runsasta satoa parin vuoden päästä. Marjat on kuulema suojattava linnuilta, pihassamme onkin melkoisesti lintuja.


Goji-marjapensaan alku (H. Veripää 19.6.2013).


Lisätietoa Goji-marjasta (Superfoodit)

Tietoa Goji-pensaasta ja kuva (Puutarha.com)

Humala


Humala on vanha kasvi. Jo keskiajalla tilalliset olivat sakon uhalla velvoitettuja ylläpitämään humalatarhaa. Aina vuoteen 1915 Suomessa oli laissa määrätty, kuinka monta humalasalkoa kussakin talossa tuli olla. (Lähde: wikipedia).Humalaa käytetään oluessa. Humala on köynnöskasvi, joka tarttuu tahmealla varrellaan tukeen. Olen laittanut joka kesä humalaköynnöksilleni kaksi tolppaa, joita pitkin ne voivat kasvaa. Niitä on ohjattava tolppiin, jotta eivät kasva kiinni läheisiin kukkiin ja pensaisiin. Kuivina kesinä humala houkuttelee kirvoja. Syksyllä humalaa leikatessa tulee äitelä tuoksu. Humalaa voisi käyttää kransseissa, varret ovat kestäviä ja kukosteet kauniita.


 Humalasalkoni (H. Veripää 19.6.2013).

Humala, vuoden 2006 maatiaiskasvi
Yrtit


Ruukussa yrtit ovat kasvaneet melkoisesti ja kasvimaalla ne ovat noin parin sentin mittaisia. Sateet ja aurinko saavat ihmeitä aikaan. Käytin minttua jo salaatin koristeena. Israelissa yhdellä syrjäisellä huoltoasemalla aikoinaan sain teetä tilatessani ison vesilasin, jossa oli kuumaa vettä ja tuoreita minttukasveja. Tee oli hyvää, ei ole tullut vain itselle mieleen laittaa minttua vesilasiin aivan kuin kukkia vaasiin.


 Yrttiruukku (H. Veripää 18.6.2013).


Pioni


Kukkamaani väriläikkä tällä hetkellä on pioni. Pioni oli pihallamme varjoisessa paikassa. Siirsin sen kukkamaalle, jonka jälkeen se alkoi kukkia joka vuosi. Koska aikaisempi asukas on hankkinut pionin en tiedä sen nimeä. Jos sinä tiedät, mikä lajike on kyseessä ilmoittaisitko minulle kommenttina.


 
Pioni (H. Veripää 18.6.2013).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti