maanantai 6. heinäkuuta 2015

Kotimaan puutarhamatkailuaKuusankosken puutarhayhdistys järjesti monipuolisen puutarhamatkan Mikkeliin. Ilma oli vaihteleva, mutta kesäinen. Linja-auto oli täynnä puutarhaväkeä ja marttalaisia. Matka oli tilattu Puolakan linja-autoyhtiöltä. Matkan aikana kuskimme kertoili mielenkiintoista seudun historiaa.

Pysähdyimme aamukahville Ristiinaan ja käväisimme sisustuspuodissa. Ristiina on pikatien vieressä ja Saimaan rannalla.

Sivuilla olevat kuvat omistaa Heli Veripää, ellei toisin mainita

Yllä olevat kuvat Vanhasta Kilkkilästä.

Seuraavaksi menimme Vanhan Kilkkilän maatilalle, jossa emäntä kertoi meille tilan historiasta ja kasveista. Piha oli kerrassaan upea ja aurinkokin lämmitti. Pihapiirissä oli kauniita kasveja, taidetta, kanoja, taideaittoja ja vanhan ajan puuvessa seitsemine istuinpaikkoineen. Kahvila oli vanhassa tuvassa, kakkupala kera kahvin maistui.


Heikkilän yrttitilalla ruohosipuli kukki kauniisti.

Vanhasta Kilkkilästä ajoimme kohti Heikkilän yrttitilaa pitkin metsätietä ohi lehmien. Tilalta löytyi paljon yrttejä, hevonen, pari aasia ja virkeä emäntä kera isännän. Tilan yrttipuodista ostettiin tuliaisia, yrttimausteita ja teetä.  Ukkonen jyrisi, mutta ei noussut järven yli.
Yllä olevat kuvat Tertin kartanosta.

Heikkilästä lähdimme kohti Tertin kartanoa, jossa söimme maittavan ja hyvän ruuan. Tulipa kokeiltua jälkiruuaksi ruusulikööriä. Maistui aivan ruusulle, kannattaa maistella. Onneksi olimme sisätiloissa, sillä ukkonen sai meidät kiinni. Sähköt menivät välillä pois ja taustamusiikkina oli jyrähdykset. Tertissä emäntä kierrätti meitä kauniissa puutarhassa. Tilalla on herkkupuoti, vaateliike, majoitusta ja kaksi ruokapaikkaa. Vanhasta navetasta oli jätetty kiviseinää ja rakennettu englantilaista puutarhaa.Raijan aitassa oli kotoinen tunnelma ja hienoja pellavatuotteita.

Matkan päätteeksi kävimme vielä mansikkatilalla, jossa navetan vintillä oli Raijan aitta. Raijan aitassa joimme kahvit, saimme tietoa pellavatuotteista ja niiden tekemisestä. Vanha emäntä kehräsi näytiksi pellavalankaa. Aitasta voi ostaa hyviä suomalaisia pellavatuotteita.
Päivä kului nopeaan, kotimaan matkailu kannattaa. Yllättävän monella maatilalla ollaan aktiivisia ja monitoimisia.

Puutarhani yllätti sateiden jälkeen, miten kaikki on rehevää aivan kuin viidakossa. Lammikon vieressä ilahdutti uusi valkoinen ruusuni monine kukkineen. Sammakko oli hypännyt muoviseen altaaseen. Lammikko piti jälleen kerran tyhjentää, vesi oli niin sameaa. Lammikon pohjalta löytyi useita pikkusammakoita.

Nauttikaahan kesästä ja kasveista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti