lauantai 5. lokakuuta 2013

Puutarhan syystyöt


Kuva: Syysasetelma (H. Veripää 2.10.2013).

Olen venyttänyt puutarhan syystöitä, koska kesäkukat ovat olleet vielä loistossaan. Mielessä on myös haikeus ja kaipuu kesästä. Lokakuu on tuonut tullessaan yöhallat. Tätä kirjoittaessani perjantaina 4.10. oli maa aamulla huurussa.

Tartuin tuumasta toimeen ja upotin runkoruusuni juurikasmaan multaan. Juurille laitoin muoviruukun suojaksi. Istutin monivuotiset ruukkuruusuni sekä mausteyrttini myös juurikasmaahan. Maa tuli samalla käännettyä.

Tomaatti oli pikkukasvihuoneessa innostunut tekemään paljon uusia tomaatteja. Keräsin kaikki vihreänä sisälle ja odotan toiveikkaana kypsymistä. Yrtit leikkasin ennen juurikasmaahan istutusta. Kuivatin yrttien lehdet talvikäyttöä varten. Lipstikan lehtiä laitoin myös pakkaseen.

Kuva: Syyskukkia (H. Veripää 2.10.2013).

Leikkasin isommat monivuotiset kukat. Syyskuussa poutasäällä keräsin kukkien siemeniä jaettavaksi ystäville. Nurmikon leikkasin syyskuun lopulla, eikä se enää ole kasvanut. Ulkokalusteet huputin muovin alle odottamaan ensi kesää. Puutarhan syyslannoituksen tein jo elokuun lopulla.

Tänä syksynä päätin, että en osta kukkasipuleita. Päätös ei kuitenkaan pitänyt. Lammikon kunnostustyön yhteydessä ilmaantui uutta kukkamaata, jonne istutin kerrattua valkoista narsissia (Cheerful) ja isoa laukkaa.

 Kuva: Kesä- ja syyskukat sulassa sovussa (H. Veripää 2.10.2013).

Ruukkuihin piti istuttaa callunoita, mutta en raaskinut heittää kukkivia pelargonioita pois. Callunat kukkivat ruukkuineen nyt pelargonioiden joukossa. Ruukuissa olevat daaliat vein sisälle varastoon. Saa nähdä muistanko niitä keväällä. Kukkamaan daaliat jätin vielä kukkimaan. Sisälle toin vaahtera-aulion, muratin ja oliivipuun.

 Kuva: Syysmehitähti loistossaan (H. Veripää 2.10.2013).

Puutarhassani kukkii lokakuussa syysvuokko, reunuspäivänkakkara, rantakukka, syyskaunosilmä, ruusupapu, iso mehitähti, keltainen päivänkakkara, helminukkajäkkärä, pensashanhikki, konnanyrtti ja japanintatar.Vielä voi nauttia kukkaloistosta puiden komeiden syysvärien ohella.

Puutarhablogini uinuu talvella ruususen unta.

Kuva: Reunuspäivänkakkara (H. Veripää 2.10.2013).


Sivuilla olevat kuvat omistaa Heli Veripää, ellei toisin mainita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti