tiistai 30. heinäkuuta 2013

Marjat ja kukat loistossaan


 Karviaiset (H. Veripää 27.7.2013).

Kohta ollaan elokuussa. Lapsuuden kesät tuntuivat pitkiltä, nyt ne hurahtavat hetkessä. Puutarhassani marjat ovat kypsyneet. Keräsin vanhoista viinimarjapensaistani marjat talteen. Keitin marjamehua, tein mustaherukkahyytelöä ja pakastin marjoja. Raparperipehkoni olivat kasvaneet uudelleen, valmistin niistä raparperiomenamehua. Vadelmia ja karviaisia olemme syöneet suoraan pensaista. Seuraavaksi kypsyy omenat, joita tänä vuonna on vähän. Keväällä leikkasimme omenapuita, joten satokin jää vähäiseksi. Luumupuu jaksaa tuottaa viime vuoden runsaan sadon jälkeen jälleen luumuja. Kirsikkapuuni hävitettiin, koska oli kasvanut liian lähelle rakennusta. Ostin pari uutta puuta, jotka ovat vielä pieniä. Mansikka-aika on jo ohi. Olen istuttanut metsämansikkaa puutarhaani ja tänä vuonna niitä tulikin melko paljon. Puutarhalammikko ja runkoruusuja (H. Veripää 26.7.2013).

Puutarhalammikkoni olen kevään uusimisen jälkeen puhdistanut jo pari kertaa. Melkoinen työ on kantaa vesi talteen ja kasveille. Haaveilen, että saisin lammikkoni veden kiertämään. Nyt vesi lämpiminä kesäpäivinä tulee nopeasti likaiseksi vaikka suihku onkin. Viime viikolla puhdistin lammikkoa yhdessä sammakon kanssa. Sammakko ihmetteli minne vesi hävisi. Puutarhalammikko on eläinten keidas. Linnut, naapurin kissat, sammakot, sukeltajat, vesimittarit ja ampiaiset vierailevat lammikollamme.

Auringontähti (H. Veripää 17.7.2013).

 Olen kastellut, kitkenyt rikkaruohoja, leikannut nurmikkoa, lannoittanut kukkivia kukkia, valokuvannut ja nauttinut kesäpuutarhastani. On mukavaa seurata, kun vieraat kiertävät puutarhassa ihailemessa kukkia. Ystäväni tallensi kukkien kuvia ja nimiä puhelimeensa. Jaan siemeniä ja taimia ystävilleni kunhan keskikesä on ohi.


Kakalia ja kimalaiset (H. Veripää 27.7.2013).

Kukkakaupat valmistautuvat jo syksyyn vaikka monet vielä ostaisivat kesäkukkia. Osa kesäkukistani alkaa jo kuihtumaan ja mielellään nauttisin kesäkukista vielä elokuussa. Onneksi perennoja riittää. Nyt alkavat nauhukset kukkimaan, kukassa ovat mm. kakalia, ruusumalva, keltapäivänkakkara, syyskaunosilmä, rantakukka, rantatädyke, helminukkajäkkärä, ruusut, luppiot, palava rakkaus, pärskäjuuri, kultapallo, sinipallo-ohdake, auringontähti ja daaliat. Kimalaiset ovat aamuisin tosi ahkeria. Ruusumalva, kakalia ja sinipallo-ohdake ovat niiden suosikkeja.

Japanintatar muodostaa katon penkkien ylle (H. Veripää 20.7.2013).

Muistathan, että ensi sunnuntaina 4.8.2013 voit käydä tutustumassa puutarhoihin, jotka ovat ilmoittautuneet Avoimet puutarhat -tapahtumaan.


Sivuilla olevat kuvat omistaa Heli Veripää, ellei toisin mainita.

2 kommenttia:

 1. Tosi hieno aika tämä heinä-elokuu. Kukkaloisto parhaimmillaan ja kasvihuoneesta alkaa kertyä satoa. Minulla kasvihuonekurkkua tulee niin paljon, ettei ehdi syömään. Teenkin siitä kurkkusalaattia ja annan ystäville loput. Avomaankurkkua voi jo säilöä talveksi. Jouluna on kiva ajatella, kuinka lämmin oli kun satoa korjasin. Tilliä pitäisi kuivattaa vielä kun on paljon lehtiä, eikä kuki. Mangoldini on vielä aika pientä ja herneet kukkivat. Salaattipenkki pitäisi uusia, kun olemme syöneet jo kaiken. Voi miten hyvältä maistuvatkaan oman maan perunat.
  Mustikoita ei täälläpäin ollut paljonkaan, mutta vadelmia löytyy. Viinimarjoista tuli vähän huonompi sato kun muina vuosina, mutta kyllä ihan tarpeeksi.
  Meidän puutarhalammikko on päässyt repsahtamaan. En uskaltanut sitä siivota, ettei kiehtoisi pieniä lapsukaisia. Siellä asuu kyllä paljon sammakoita.
  Ihailen aina Heli sinun japanintatartasi. Tosi komea pensas. Meillä se ei jostain syystä viihtynyt. Pitäisiköhän koittaa tänne uuteen pihaan. Taitaisi olla kyllä liian suuri kasvi.

  VastaaPoista
 2. Japanintatar on myös haitallinen, siitä ei pääse eroon helpolla. Mukava lukea Tiina sinun puutarhajuttujasi.

  VastaaPoista