sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Mökkikukat

Kuva: Samettikukkia sateen jälkeen (H. Veripää 22.9.2013).
Tuskailetko mökillä olevien kukkien kanssa? Nyt on kukkasipulien istutuksen aika, niitä voi istuttaa myös mökkipihaan. Sipulikukat ovat helppohoitoisia, joskin myyrät saattavat syödä sipuleita. Käsittääkseni laukat ovat sellaisia, joita myyrät eivät huoli. Olen istuttanut kerrattuja valkoisia narsisseja kotipihaan, mökille en vielä.

Ensi kesää ja kesäkukkia ajatellen kerron joitakin vinkkejä. Kauneinta on ympäröivä luonto ja luonnonkukat. Jos kuitenkin haluat sisustaa mökkiä kesäkukilla, valitse ne paikan ja kestävyyden mukaan.Altakasteluruukut helpottavat kastelua ja ravinnepuikot antavat pidemmälle ajalle ravinteita. Tärkeintä on kastelu.
 



Kuva: Alppiruusu syysloistossaan (H. Veripää 4.9.2013).

Tänä kesänä laitoin vuokramökille päivänkakkaroita, samettikukkia ja pikkupetunioita. Syyskuussa vein myös kanervia koriin ja ruukkuun ulkopöydälle. Kesäkukista epäonnistui osa amppelikukista, koska paikka terassilla oli liian varjoisa. Tämä kesä on ollut lämmin ja aurinkoinen, kesäkukkani kukkivat vieläkin syyskuun lopulla. Olen ostanut kesäkukkani kaupasta huonoina ja kärsivinä. Usein vähän kärsineet kukat kukkivat kauemmin ja paremmin, kun saavat hoitoa.


Kuva: Päivänkakkarat (H. Veripää 21.9.2013).

Kuva: Hopealanka (H. Veripää 20.7.2013).
Kuva: Amppelikukka (H. Veripää 21.8.2013).

Vuokramökille on istutettu monivuotisia kukkia ja kasveja, kuten esimerkiksi villiviinejä, köynnöshortensia, juhannusruusu ja alppiruusu. Juhannusruusu kasvaa pihalla olevassa veneessä. Istutin juhannusruusun seuralaiseksi konnantataria, tuoksukurjenpolvea ja valtikkanauhusta. Valitsin perennat niiden helppohoitoisuuden perusteella. Onneksi perennoja ei tarvitse enää ostaa, niitä löytyy puutarhastani. Syyskuussa leikkelin juhannusruusun pienemmäksi. Ihmettelin, kun monivuotiset perennat olivat kasvaneet veneessä huimasti. Syynä oli vessan vierestä löytämäni multa, jota levittelin kukille. Ilmeisesti multa sisälsi kompostia. Saunan uunista levittelin tuhkaa köynnöskasveille.




Kuva: Kukkapata (H. Veripää 20.7.2013).


Kuva: Kukkavene (H. Veripää 4.9.2013).

Kuva: Kanervakori (H. Veripää 12.9.2013).

Täytyy tunnustaa, että olen sisustanut myös tekokukilla. Ne kun eivät vaadi jatkuvaa läsnäoloa.

 Kuva: Tekokukkakori (H. Veripää 28.7.2013).


Sivuilla olevat kuvat omistaa Heli Veripää, ellei toisin mainita.  

keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Syyskukat

Syksylläkin voidaan nauttia kukkaloistosta. Tämä syksy on ollut suotuisa kesäkukille, lämpöä on riittänyt. Pelargoniani aloittavatkin jo kolmannen kukintansa. Valitettavasti puutarhastani on hävinnyt kauniita syksyisiä leimukukkia. Violetti syysasterikin hävisi, mutta onneksi on viihtynyt äitini puutarhassa, jonne annoin siitä alun.

 Siperianasteri (H. Veripää 5.9.2013).

Siperianasteri kasvaa luonnonvaraisena Suomen itärajan tuntumassa. Ilmankos näitä kukkia löytyy Itä-Suomessa vanhoilta talonpaikoilta. Siperianasteri on sitkeä ja leviävä. Puutarhassani siperianasteri saa levitä vapaasti.

Maa-artisokka (H.Veripää 5.9.2013).

Kasvatan maa-artisokkaa kasvimaalla lähinnä kukkien vuoksi. Muistan syksyjä, jolloin kukat eivät ole ehtineet kukkia ennen kylmän tuloa. Maa-artisokan mukuloita voidaan käyttää ruokana. Peruna syrjäytti aikoinaan maa-artisokan.

Syklaamit ja tuija (H. Veripää 5.9.2013).
Kukka-astelmia voi tehdä syyskukista. Välimeren alueelta kotoisin olevat syklaamit ovat kauniita ja viihtyvät aurinkoisella paikalla. Kukka-astelmia pitää muistaa kastella, varsinkin jos ei sada tai kukat ovat sateensuojassa.

Ruusut (H. Veripää 5.9.2013).

 Ruusut ovat kiitollsia syyskukkijoita. Olen antanut niille säännöllisesti ravinnetta ja suihkuttanut mäntysuopaliuosta kirvojen torjumiseksi.


Helminukkajäkkärä (H. Veripää 5.9.2013).

Helminukkajäkkärä kukkii pitkän aikaa elokuusta aina halloihin asti. Kukkaa voidaan käyttää kuivakukkana.

Konnanyrtti (H. Veripää 5.9.2013).

Konnanyrtti on kukkamaani kaunistus. Aloittaa kukintansa vasta elokuun lopulla ja kukkii halloihin asti. Kukkamaalla se on levinnyt isoksi pehkoksi.

Puutarhassani kukkii syksyllä myös isomaksaruoho, syyskaunosilmä, rantakukka, pensashanhikki, asteri ja syysvuokko. Monilla kukilla on kauniit värit lehdissään, esimerkiksi alla olevalla tuoksukurjenpolvella. Pionin lehtiä voi käyttää kukkakimpuissa, ovat kauniin tummanpunaisia.

Tuoksukurjenpolven lehtiä (H. Veripää 5.9.2013).

Syyslannoitus on tärkeää, jotta kasvit viihtyvät talven yli. Levitin lannoitetta kukille, pensaille ja hyötykasveille elokuun lopulla.


Sivuilla olevat kuvat omistaa Heli Veripää, ellei toisin mainita. 

tiistai 3. syyskuuta 2013

Miten teen kukkakimpun?


Kuva: Luonnon- ja puutarhakukat kimpussa 30.7.2013 (H. Veripää).

Heinäkuun lopulla Kuusankosken puutarhayhdistys järjesti kimppuillan, jossa kukkasidonnan  ammattilainen Maire Huttunen Anjalankosken puutarhaseurasta opasti tekemään kukkakimppuja. Kimppujen teko vaatii ammattitaitoa.


Opin illan aikana, että kerättyjen kukkien varret leikataan terävällä veitsellä vinosti. Varsista poistetaan lehdet, etteivät ne "ui" vedessä.  Kerätyt kukat laitetaan mahdollisimman pian veteen. Maljakkojen on oltava puhtaita. Pese maljakot aina käytön jälkeen. Kimppuun voidaan käyttää puutarhakukkia ja luonnonkukkia tai yhdistää molempia. Hyvä on yhdistää kukkien kanssa isoja lehtiä. Kauniita ovat myös esimerkiksi pionien siemenkodat.

Teimme kimppuja spiraalitekniikalla, joka on kieltämättä haastavaa. Kukkakimppua aletaan tekemään niin, että ensin yksi kukka keskelle, sitten vasemmalle taakse vinoon yksi kukka ja oikealle eteen vinoon toinen kukka. Kimppuun lisätään yhä enemmän kukkia. Keskelle voi upottaa vielä kukkia.


Spiraalitekniikka
Kimppu aloitetaan asettamalla kaksi vartta ristiin, josta jatketaan niin että syntyy spiraali. Spiraali voi kiertää joko myötäpäivään tai vastapäivään riippuen siitä, onko sitoja oikea- vai vasenkätinen. Spiraalitekniikasta tekee haasteellisen se, että kaikkien varsien tulee kulkea samaan suuntaan, jotta kimppu onnistuu. Yhdenkin varren laittaminen väärään suuntaan rikkoo spiraalin, kimpusta tulee epätasapainoinen ja varret saattavat jopa katketa kimppua sidottaessa. Kimppujen sitominen spiraalitekniikalla mahdollistaa kuitenkin sen, että kimpusta saa tehtyä suuren ja ilmavan. (Lähde: Viherpeukalo).

Kuva: Hortensia ja malvat 30.7.2013 (H. Veripää).

Kun kimppu on muodostettu, se sidotaan niininarulla tiukkaan. Kukkien varret leikataan tasaiseksi ja jälleen kerran veitsellä vinoon.

Veden lämpötila valitaan kukkien mukaan. Yleensä haaleaa vettä. Veteen voi laittaa virkistettä, jos on. Tärkeää on seurata kukkien kuntoa ja leikata kukkia lisää sekä vaihtaa vesi aika ajoin.

Kukkien valinnassa on huomioitava mahdolliset allergiat, esimerkiksi voimakkaasti tuoksuvat kukat voivat aiheuttaa allergisia oireita. Tärkeää on myös kukkien värien sointuvuus toisiinsa. Ohjeena voi pitää väriympyrää (Lähde: Opetushallitus). 

Kimppujen tekeminen ja suunnittelu on mukavaa. Tartu haasteeseen ja tee oma kimppusi.

Kuvia tapahtumasta

Video kimpun sidonnasta, Huiskula

Leikkokukkien hoito-ohjeita, Puutarha.net

Kukkien väreistä, Kotimaiset kasvikset